Sunday, January 10, 2016

Ryska hackspetten i norra UkrainaJanuary 10, 2016 "Duga" ("båge" på svenska) var ett sovjetiskt Skapar Over-the-Horizon - försvarssystem som sände ut den ökända "Ryska hackspetten", en signal som kunde höras på kortvågsradioband runt om världen mellan juli 1976 och december 1989. Den lät som ett skarpt, repetitivt knackljud, på 10 Hz, vilken gav den namnet "Hackspetten". De slumpmässiga hoppen mellan frekvenser störde legitima sändningar och amatörradio, vilket resulterade i tusentals klagomål från många av världens länder. Signalen troddes länge vara från ett försvarssystem och denna teori bekräftades efter Sovjetunionens fall. Det är nu känt att källan var "Duga-3", som var en del av det sovjetiska Antiballistisk missil - systemet. Detta var något NATO:s underrättelseverksamhet var väl medveten om när de fotograferade anläggningen och gav det NATO-rapporteringsnamnet "Steel Yard".

Detta mästerverk av teknik trodde skapades i tiden för kalla kriget som en del av det sovjetiska systemet av anti-missilförsvar. Den enorma antennarrayen har byggts nära beklagligt välkända staden Tjernobyl.
Med en början på det sena 80-talet sändes signalen mer sällan, och den försvann helt och hållet 1989. Även om inga officiella anledningar till stängningen av Duga-3-anläggningen har blivit tillkännagivna, så är det sannolikt att nedtrappningen av kalla kriget spelade en ledande roll.

Sedan slutet av 1980-talet har "Duga" radarstation helt försummas.
Hela artikeln om Sovjet over-the-horisonten radarsystemet finns på
En amatör video om Duga radarsystem finns på

0 comments: